In een wereld waar visuele content steeds belangrijker wordt, is fotografie een krachtige tool voor contentmarketeers. Een goede foto kan je merk versterken, je doelgroep aanspreken en je boodschap krachtig overbrengen. Maar krijg je al een error bij het lezen van de camerahandleiding? En doe je eigenlijk maar wat?
Geen zorgen, je hoeft geen professioneel fotograaf te zijn. Met deze 8 fotografietips kun jij zelf het verschil maken om fotocontent naar een hoger niveau te tillen. Want fotograferen, dat kun je leren!
1. Wees cool met je tool
Niet heel ‘glamorous’ misschien, maar die automatische stand op je camera? Die werkt vaak verrassend goed! Ook moderne telefoons zijn vaak uitgerust met kwalitatieve camera’s waarmee jij moeiteloos een killerplaat schiet. Neem een halfuurtje de tijd en ontdek wat je kunt doen met de portretstand van je iPhone, of experimenteer met het raster voor betere composities. Kwestie van spelen en ontdekken – voor je het weet heb je foto’s waar iedereen van onder de indruk is.
2. Licht liegt er niet om
Belichting kan je foto maken of breken. Eén lichtbron die bijna altijd beschikbaar is, is natuurlijk licht. Maak hier optimaal gebruik van door een raam op te zoeken of naar buiten te gaan. Het tijdstip van fotograferen kan ook bijdragen aan het beeld dat je wil uitstralen. Warm licht tijdens de zonsopkomst en -ondergang zorgt vaak voor een toegankelijke en uitnodigende sfeer, terwijl koeler licht een moderne, strakke uitstraling kan versterken.
3. De regel van derden
Wil je meteen scoren met je compositie? Gooi dan de regel van derden in de mix. Stel je een raster voor over je foto – twee lijnen horizontaal en twee lijnen verticaal, zodat je negen vakken krijgt. Plaats je belangrijkste onderwerp precies op een van die snijpunten. Waarom? Dit zorgt voor een natuurlijk evenwicht, waardoor je foto er meteen dynamischer en interessanter uitziet. Tip: activeer het raster op je camera of telefoon voor een perfecte verdeling.
4. De diepte in
Niets haalt zo snel de ziel uit een foto als een gebrek aan diepte. Geef je beelden leven en dynamiek door te werken met lagen: voorgrond – onderwerp – achtergrond. Diepte creëer je door iets op de voorgrond te plaatsen, zoals een tak of een decorstuk, terwijl je het hoofdonderwerp in het midden zet en de achtergrond wat verder naar achteren. Richt de focus op je onderwerp, en kijk hoe de voor- en achtergrond mooi vervagen. Hiermee trek je de kijker je foto in en krijgt je beeld dat ‘hier en nu’-gevoel, alsof je er middenin staat!
5. Heb oog voor detail
Net als je bureau opgeruimd moet zijn voor een frisse uitstraling, verdient je foto dat ook! Kijk goed rond voor je klikt: check op storende details die afleiden, zoals reflecties, rommel, of die ene voorbijganger die nét de hoek om komt. Denk ook aan schaduwen en onverwachte lichtvlekken die je foto kan verminderen in kwaliteit. Neem een paar seconden extra om je achtergrond te perfectioneren. Je foto knalt er echt uit wanneer alleen datgene wat telt in beeld is.
6. Zoeken in verschillende hoeken
Fotograferen is als het programma ‘Nederland in Beweging’. Met verschillende houdingen kan je kiekjes schieten uit verschillende hoeken. Zak bijvoorbeeld door je knieën voor een krachtig kikkerperspectief. Zo lijkt je onderwerp indrukwekkender en grootser. Of balanceer op je tenen voor een helikopterview die alles van bovenaf omvat. Verschillende invalshoeken brengen variatie en kunnen de boodschap of emotie nét dat beetje extra kracht geven.
7. Wees niet bang voor wat nabewerk-magic
Dacht je dat je na het klikken klaar was? Think again! Nabewerking is je geheime wapen om foto’s écht te laten knallen. Of je nu aan de slag gaat met een hippe fotobewerkingsapp of gewoon op je laptop wat extra finishing touches toevoegt – er valt altijd iets moois uit te halen. Zet de helderheid nét wat hoger, geef contrast een boost, speel met schaduwen en voeg een snufje warmte toe. Maar pas op: less is more. Zorg dat je foto’s natuurlijk blijven stralen zonder dat ze te ‘gefilterd’ ogen.
8. You’re the boss
Een goede foto schiet je zelden in één keer. Dus stap in die regisseursstoel! Geef aanwijzingen, experimenteer met verschillende poses, en neem de tijd om vanuit verschillende hoeken foto’s te schieten. Eén foto is geen foto. Check tussendoor wat je hebt vastgelegd. Niet tevreden? Door meerdere foto’s te maken, vergroot je de kans om die perfecte plaat te vinden die precies jouw verhaal vertelt.
Schrijfster van deze blog: Milou Peelen
Onze copywriter met fotografische skills
Milou ademt creativiteit: een wandelende ideeënpot welteverstaan. Met haar vlotte pen bedenkt én schrijft ze pakkende teksten van A tot Z die naadloos aansluiten bij de doelgroep. Zowel in het weekend als op de werkvloer is haar glas halfvol. Dankzij haar vrolijke instelling, journalistieke achtergrond en empathisch vermogen weet ze goed te luisteren en de juiste vragen te stellen. Deze makker stelt jou op je gemak!