Interviewen is een vak apart. Het gaat verder dan alleen het afwerken van een lijst met vragen; het draait om het creëren van een gesprek waarin je de ander écht leert kennen en dieperliggende inzichten naar boven haalt. Met de juiste technieken til je jouw interviews naar een hoger niveau en haal je het maximale uit elke vraag en elk antwoord. Hier zijn vijf essentiële technieken die jouw interviews van “oké” naar “wow” tillen.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Een succesvol interview begint met een sterke voorbereiding. Een kandidaat maakt speciaal tijd voor je vrij, en vaak heb je maar één kans om precies die informatie te krijgen waar je naar op zoek bent. Daarom is het essentieel om te weten wie je voor je hebt en wat je uit het gesprek wilt halen. Vraag jezelf af: wat is het doel van dit interview? In welk type medium wordt het uitgewerkt? Wat moet de lezer denken en voelen na het lezen? En welke quotes wil je graag lospeuteren? Door hier vooraf over na te denken, kun je de juiste interviewvragen formuleren en vergroot je de kans op een boeiend gesprek.

2. Open houding

Wist je dat een interview kandidaat onbewust jouw houding spiegelt? Als jij met je armen over elkaar zit, is de kans groot dat de geïnterviewde dit ook doet. En dat beïnvloedt hoe ontspannen iemand zich voelt. Een gesloten houding kan een afstand creëren, terwijl je juist een open en vrij gesprek wilt voeren. Laat je armen dus ontspannen langs je lichaam hangen en je zult merken dat de ander zich letterlijk en figuurlijk meer openstelt. Een simpele maar krachtige aanpassing!

3. Pak de regie

Jij bent de kapitein van het gespreksschip. Je zult te maken krijgen met allerlei types, zoals een spraakwaterval die niet lijkt te stoppen met praten. Zorg ervoor dat jij de koers van het gesprek bepaald. Grijp gerust in als het gesprek van het onderwerp afdwaalt of te langdradig wordt. Dit kan je simpelweg doen door het gebruik van brugzinnen bijvoorbeeld: “We dwalen wat af, laten we teruggaan naar het oorspronkelijke onderwerp,” of “Ik onderbreek je even vanwege de tijd. Laten we het hebben over…”
Jij hebt de leiding over het gesprek, niet de geïnterviewde.

4. Stel open vragen

Ken je het verschil tussen open en gesloten vragen? Dit basisprincipe is goud waard voor elke interviewer en daarom een must in dit lijstje. Open vragen zijn dé sleutel tot boeiende antwoorden — geen korte “ja” of “nee,” maar verhalen vol context, ervaringen en inzichten. Naast vragen die beginnen met “Hoe” of “Wat,” is de vijf keer waarom-methode een krachtige techniek om diepgang te creëren. Je stelt een vraag, en op het antwoord vraag je door met ‘waarom’. Dit herhaal je tot vijf keer. Hierdoor kom je vaak tot de échte beweegredenen, onderliggende overtuigingen en nuances die je anders zou missen.

5. De kracht van stiltes

Stiltes worden vaak als ongemakkelijk ervaren, maar als interviewer zijn ze juist je geheime wapen. Heb je een kandidaat die niet zo spraakzaam is? Laat bewust een stilte vallen. De meeste mensen voelen zich dan geneigd om de stilte op te vullen en delen vaak meer dan ze oorspronkelijk van plan waren. Die extra seconden kunnen je onverwachte, waardevolle inzichten opleveren die je anders misschien had gemist.

6. Go with the flow

Voorbereiding is belangrijk, maar je vragenlijst is geen heilig boek. Soms krijg je ineens een onverwacht antwoord dat om verdieping vraagt. Laat die kans niet liggen! Stel doorvragen op het moment dat iets je nieuwsgierigheid prikkelt en wijk af van de standaardlijst als het gesprek daarom vraagt. Zo ontdek je vaak de meest waardevolle inzichten en ontstaat er een natuurlijke flow die verder gaat dan wat je op papier had voorbereid. Kijk dus vooral naar de geïnterviewde en minder naar je vragenlijst.

7. Maak het concreet

Ken je dat? Je interviewt een medewerker voor een wervingscampagne en krijgt antwoorden als: ‘Ik werk hier vanwege de goede werksfeer en doorgroeimogelijkheden.’ Of je praat met een productexpert die zegt dat hun product ’tijd en geld bespaart.’ Leuk, maar hoeveel tijd? En hoeveel geld precies? Als interviewer is het belangrijk om door te vragen en om specifieke voorbeelden te vragen. Dit maakt het verhaal levendig en geeft je tekst meer geloofwaardigheid. Hoe concreter de antwoorden, hoe krachtiger jouw interview!”

Na deze 7 stappen is het uitwerken geblazen. Maar wat is dan het belangrijkste? Een sterke kop of onderwerpregel natuurlijk! Met deze tips zorg je ervoor dat mensen jouw tekst niet ongelezen laten.

Maak kennis met: Anouk Bos

Vertel Anouk de kaders en ze zet binnen no time een werkend plan neer dat doelen bereikt. Deze creatieveling wordt er blij van om met haar strategische kennis campagneperiodes te managen van begin tot eind.

Maak kennis met Anouk Bos

Marketingstrateeg en manager van deze campagne